- Kullanma Kılavuzu
Sert Zeminlerde (Mermer, Traverten, Granit, Quartz, Krom, Andezit, Bazarlt vb..) El Tipi Benzinli Sondaj Karot Uygulama Kılavuzu
El tipi karotlu el sondaj makineleri sondaj-karot ekipmanları ile sert zeminlerde uygulama tarifi kesici elmaslar kapalı haldedir. Kesici elmas uçlarını açmak (biley işlemi) için kesici elmas ucu karotiyer tije takarak, makineye bağlı halde, beton zemin üzerinde 5 ila 10 dakika döndürünüz, betonda kum olduğu için kesici elmas ucu sürtünme ile açılmış hale gelecektir.
El ile sondaj-katrot uygulaması yapılacak alan ( kesici elmasın temas edeceği alan) çekiç veya benzeri bir alet ile örselenmelidir, örselenme işlemi sondaj karot makinesinin ve sondaj tijinin (karotiyer) (ucunda elmas takılı tij) merkezlemesine yardımcı olacaktır.el tipi karotlu sondaj -karot tijleri 50 cm boyundadır. el ile sondaj-karot uygulamasına 50 cm boyunda olan karotiyer ile ( ucunda elmas olan tij) başlanır. 50 cm derinliğe ulaşıldıktan sonra karotiyer ( ucunda elmas olan tij) arkasına geri tij (uzatma tiji) takılarak sondaj-karot uygulamasına devam edilir. Her 50 cm derinliğe ulaşıldıktan sonra karotiyer (ucunda elmas olan tij) içerisindeki karot/numuneyi tij içerisinden çıkarınız ve geri tij eklemesi yaparak el ile sondaj-karot uygulamasına devam ediniz.
El ile sondaj –karot uygulaması yapılırken kesinlikle makinaya aşırı baskı yapılmamalıdır. Makine kendi ağırlığında sondaj işlemini sert zemini keserek yapacaktır. Sondaj uygulaması esnasında makineye aşırı baskı yapılması halinde makine balataları erken bitecektir. Karotlu el sondaj karot uygulama esnasında pasif/hafif bir baskı yapılmalıdır.
El tipi karotlu sondaj makinesi ve ekipmanları ile delme işlemi 90 derece açı ile yapılmalıdır ve bu açı kaybedilmemelidir. Makineyi kastırmadan (kanıttırmadan) çalışma yapınız. Elle sondaj karot, uygulaması esnasında olabilecek uç/tij sıkışmalarında kollarınızın zarar görmemesi için dikkatli çalışma yapınız. Örnek: çalışma esnasında olabilecek sıkıştırmalarda makineyi uçtan ayırarak, saplanan ucu t şeklinde tasarlanmış tij kurtarma kolu ile çıkarınız.
El tipi karot – sondaj ekipmanlarının /tüm tijlerin arka kısımlarına (tijlerin birbirlerine geçen yerlerine), kısmına gres yağı sürünüz.
El sondajı uygulamasında, su kullanımı çok önemlidir. Su, sürtünmeden dolayı ısınan tijleri soğutacağı gibi kesme işleminde de büyük fayda sağlayacaktır. 2-3 metre derinlik için en az 15 litre su gideri olacaktır. elle yapılan sondaj karot uygulamasında suyun az verilmesi veya hiç verilmemesi durumunda tijler ve kesici elmas hasar görür ve delik içerisinde sıkışma yaparak, el tipi karotlu sondaj uygulaması yapılamaz hale gelir. sondaj uygulaması esnasında oluşabilecek bir sıkışma da kollarınızın zarar görmemesi için dikkatli ve temkinli olunuz.
El sondaj karot makinası ile karotlu sondaj uygulaması yapılırken, el tipi sondaj karot makinasını 10-15 cm yukarı- aşağı kaldırıp-indirimeniz delik ve tij içerisinde bulunan çamurlu suyun dışarı atılmasında faydası sağlayacak ve kartlu el sondajı uygulamasını kolaylaştıracaktır.
Karotlu el sondaj makinesi ile yapılan uygulaması esnasında, su pompalarının içine sıvı sabun koyunuz, sabun, kesme işlemini kolaylaştırır.
El tipi sondaj karot makineleri ve ekipmanları ile sondaj-karot uygulamasını dikey ve yatay olarak yapabilirsiniz.El tipi sondaj-karot makinesi ile gerçekleştirdiğiniz sondaj – karot işlemi bittiğinde, tij ve karotiyerlerinizi temizleyin, kurulayın ve tijlerin birbirlerine eklenen yerlerini gres yağı ile yağlayınız.
Yumuşak zeminlerde sondaj (delik açma) uygulaması için burgu aparatlarının kullanımı.
Yumuşak zeminlerde sondaj (delik açma) uygulaması için burgu aparatlarının kullanımı.
1-yumuşak zeminlerde sondaj (delik açma) uygulamaları için tasarlanan tijler burgu-helezon şeklindedir. Yumuşak zeminde sondaj(delik açma) işlemine; makineye, ucunda matkap olan öncü burgu ile başlanır ve 50- 55 cm derinliğe inildikten sonra, öncü burgunun arkasına geri/uzatma burguları eklenerek sondaj işlemine devam edilir.
2-makine ile delme işlemi her zaman aynı açı ile yapılmalıdır ve elde edilen açı kaybedilmemelidir. Makineyi kastırmadan (kanıttırmadan ve aşırı bastırmadan) çalışma yapınız. Makineyi kastırmanız,bastırmanız ve kanıttırmanız halinde şanzıman içerisinde bulunan dişliler ve balatalar zarar görebilir.
3-yumuşak zeminlerde sondaj (delik açılması) uygulaması yapılırken kesinlikle makinaya aşırı baskı yapılmamalıdır. Makine ve burgu aparatları kendi ağırlığında delik açma işlemini yapacaktır. sondaj uygulaması esnasında makineye aşırı baskı yapılması halinde makine balataları erken bitecektir. Uygulama esnasında pasif/hafif bir baskı yapılmalıdır.
4-makina ile yumuşak zeminde sondaj uygulaması yapılırken, makinayı 15-20 yukarı- aşağı kaldırıp-indirimeniz delik içerisinde ve burgular etrafında toplanan çamurun dışarı atılmasında faydası sağlayacak ve sondaj uygulamasını kolaylaştıracağı gibi oluşabilecek burgu sıkışmalarını engelleyecektir.
5-sondaj uygulamasında, su kullanımı çok önemlidir. Su, sürtünmeden dolayı ısınan burguları soğutacağı gibi delme işleminde de büyük fayda sağlayacaktır. 2-3 metre derinlik için en az 15 litre su gideri olacaktır. Sondaj uygulamasında suyun az verilmesi veya hiç verilmemesi durumunda burgular hasar görür ve delik içerisinde sıkışma yaparak sondaj uygulaması yapılamaz hale gelir.
6-tüm tijlerin arka kısımlarına (tijlerin birbirlerine geçen yerlerine), kısmına gres yağı sürünüz.
7-sondaj uygulaması esnasında, su pompalarının içine sıvı sabun koyunuz, sabun delme işlemini kolaylaştırır.
8-sondaj (delik açma) uygulamasını dikey ve yatay olarak yapabilirsiniz.
9-sondaj işlemi bittiğinde, burgularınızı temizleyin, kurulayın ve birbirlerine eklenen yerlerini gres ile yağlayınız .